woensdag 1 december 2010

Film over duurzaamheid...

Dit was alweer de laatste culturele woensdag van dit blok. Deze woensdag moesten we een filmpje maken over duurzaamheid en dan over een onderwerp wat jezelf belangrijk vind of leuk vind om dieper op in te gaan.
Ik werkte samen met Shekinah en Melenie. Wij wilden ons filmpje maken over duurzaamheid dicht bij jezelf. wat je zelf kan doen om mee te dragen aan een uurzamer leven.
Voor ons filmpje hebben we mensen op straat geïnterviewd over wat zij doen aan duurzaamheid. daarnaast hebben we met beelden proberen duidelijk temaken wat jezelf kan doen om duurzamer te leven!



Het filmpje


 Het was een mooie afsluiting van dit blok culturele woensdagen. Zo zag je wat iedereen voorop tlden bij duurzaamheid!


Deze week geen zelfportret want het filmpje zegt genoeg!

donderdag 25 november 2010

Naar VIBA expo in s'Hertogenbosch

Deze woensdag moesten we afreizen naar s'Hertogenbosch naar VIBA expo in de Gruyterfabriek. Het was een redelijk lange reis maar omdat ik gezellig met Bouwina was en Melanie en Shekinah ook tegen kwamen in de trein was het erg gezellig.
Na de trein reis kwamen we nog meer mensen van onze klas tegen en samen liepen we naar het bedrijf....



Ik was er benieuwd wat ons te wachten stond voor deze culturele woensdag.

Het begon met een kleine introductie over wat we die dacht zouden gaan doen!
We krege een rondleiding in het bedrijf, daarin werd van alles verteld over duurzaamheid ook in je eigen huis waardoor het heel realistisch was.

Een plan voor een duurzame wijk



Isolatie??

Na de rondleiding kregen we een presentatie over duurzaamheid in nederland en hoe het allemaal tegepast wordt en hoe het nog beter zou kunnen.
Het was een erg interesanten presentatie, die mij erg boeiden.

We kregen aan het eind van de middag nog een kleine opdracht die is samen met melanie en shekinah heb gemaakt. We konden kiezen uit een paar opdrachten wij kozen voor;

Een idee ontwikkelen voor een duurzaampark.
Ons idee was om een park te ontwikkelen die zichzelf onderhoud op het gebeid van engerie.

" Mensen geven hen energie aan het park door middel van wandelen, hardlopen, spelen en ook gewoon als ze er willen ontspannen. Wat nou als het park energie kon terug geven?"

Onze ideeën waren:
- regen water opvangen om vervolgens in droge periode te gebruiken als sproeiwater.
- zonnecollectoren die de lantaarnpalen s'nachts laten branden.
- tuin en bladeren afval ergens opslaan en er compost van maken voor de buurt.

Dat moesten we kort presenteren voor de mensen van het bedrijf en zo sloten we de dag af.

en wat mag er natuurlijk niet ontbreken? het zelf portret, dus bij deze !!


Shekinah, Melenie en Lonneke



donderdag 18 november 2010

Filmdag Duurzaamheid

Vandaag zouden we in utrecht naar een huis wat duurzaam is gebouwd. Helaas was dit niet mogelijk en is er op het laatste moment besloten om op school film te gaan kijken over duurzaamheid.
Natuurlijk niet zomaar film kijken.
We begonnen met Earth: (trailer)



We hebben niet de gehele film gekeken maar grotendeels. Het was een mooie, indrukwekkende film die de  wereld laat zien die helaas langzaam achteruit gaat.

na die film hebben we een film gekeken over de cultuurwerled die bestaat op aarde. Waarin massa's mensen werken in levensgrote fabrieken. Heel raar om te zien, het was in china en de mensen die daar werkte vertelde wat over hun werk. Ik kon het bijna niet geloven dat ze als een soort gevangenen daar zaten te werken.

als laatste hebben we een film gekeken over voedselverspilling. Deze documentaire was erg hevtig om te zien. Mensen die nauwelijks te eten hebben op deze wereld en dan al dat voedsel wat gewoon wordt weggegooid? Echt iets om eens goed overna te denken!!



Op het einde van die dag noemde wim allemaal dingen over duurzaamheid op en je moest dan op bepaalde plekken staan zo onstonden er groepen die dezelfde intressen hadden over duurzaamheid.
Het was een rustige maar toch zeer leerzame dag!

En om te laten zien dat we er echt zijn geweets!! de foto


dinsdag 9 november 2010

Heerveen! Friesland

Wat een reis om te beginnen ruim 2 en een half uur. Gelukkig konden met elkaar er een leuke reis van maken ondanks alle vertragingen en rare aansluitingen.

UIteindelijk kwamen we aan in Heerveen en daar konden we nog een klein stukje met de bus om vervolgens met de gehele groep een stukje te lopen.

Een leuk uitzichtje


Na het lopen en de mooie uitzichten kwamen we aan bij het museum waar we moesten verzamelen.
in het museum was een kleine tentonstelling van verschillende soorten kunst hieronder een paar voorbeelden van wat ik heb gezien!



 Het museum


De tentoonstelling





Na deze tentoonsteling gingen we verder door in groepen van 4 persoonen eerst in stilte een stuk te wandelen en daarna onze ervaringen te delen.

Hier wat plaatjes van de wandeltocht:

In stilte





In overleg




Na deze wandeling van een uur kwamen we uit bij een eco-kathedraal. Daar hebben we rond gekeken en als afsluiting onze ervaringen gedeeld.




Het was een lange reis maar zeker een gezellige dag.

en als laatste natuurlijk het zelfportret als bewijs van aanwezigheid


woensdag 27 oktober 2010

Duurzaam met afval!

Voor deze culturele woensdag moesten we afval sparen van 1 week! Dus dat hebben we gedaan.
Als eerst kregen we een inleiding over duurzaamheid wat er allemaal duurzaam is het hoever dat gaat.

Na de inleiding moesten we ons eigen afval gaan sorteren op een beplaade manier ik heb het op verschillende manieren gedaan!

Mijn selectie op: eten, drinken, snacks en hygiëne.


Mijn selectie op: ondoorzichtig en doorzichtig afval.

Na deze opdracht moesten we als ons afval op een grote berg gooien. Van daaruit moesten we met een groepje weer gaan soteren wij hadden gekozen voor ronde dingen.

De afval berg!


Na dat we alles haaden verzamelt moesten we van die producten iets maken. Wij hebben met alleronden dingen een soort kubus lamp gemaakt met verschillende open ruimtes en in het midden dat een klein rond lichtje..

Het eind resultaat






zondag 17 oktober 2010

het Kröller- Müller Museum

Deze woensdag zijn we afgereisd naar De hoge veluwe.
Wat voor mij ongeveer 3 uur reizen is. Gelukkig was het deze dag ook mooi weer en ging het reizen snel.
Toen we aangekomen waren bij De hoge veluwe moesten we een kaartje kopen voor het park en het Kröller-Müller Museum. Toen moesten we op witte fietsen naar het paviljoen van Rietveld gaan. We waren met meerdere en omdat het zulk mooi weer was wilden we eigenlijk graag genieten van de omgeving. We fiesten dus een stuk verder dan we moesten waardoor we ietsjes te laat aan kwamen bij het paviljoen.



Gelukkig konden we het verhaal over het paviljoen nog wel horen.
Daarna mochten we door de beelden tuin lopen en goed kijken naar de beelden en de kunstenaars die de beelden hadden gemaakt.
Nu 3 beelden die mijn aanspraken


Cornelius Hendrik (Kees) Rogge Geboren in Amsterdam 21 december 1932
(Nederlandse Beeldhouder)

Rogge is een vertegenwoordiger van de moderne kunst uit de periode na de Wereld Oorlog. Zijn werk is aanwezig in de belangrijke Nederlandse kunstmusea. Hij kreeg in 1971 de American Casandra Award en in 1986 voor zijn oeuvre de David Röell Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.



Zuil van zon en gebladerte

Tom Claassen
(4 oktbober 1964 heerlen, Nederlandse beeldhouwer)

Veel werk van Claassen heeft een plaats gekregen in de openbare ruimte in geheel Nederland. Hij is bekend geworden door zijn mens en dierfiguren, die in zeer abstract zijn weergegeven.

Leuk weetje!
In het beelden park van het Kröller- Müller Museum Zijn meerder werken van hem tentoon gesteld waaronder deze 18 liggende houten mannen (2000).
Uilenstronken (2001)
Rocky lumps (2005) een van zijn meest abstracte beelden

Rocky lumps





André Theo Aart Volten
Volten werd geboren in het Westfriese Andijk 19 maart 1925  stierf op 5 september 2002.

Hij behoorde tot de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de generatie na 1945. In 1996 kreeg Volten voor zijn werk de belangrijke Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Kubistische constructie


 





Na de beeldentuin gingen we naar een ander paviljoen van Aldo van Eyck. Hier waren je helaas aan het schoonmaken waardoor we het niet helemaal konden bekijken.
Toch mochten we even rondlopen en kijken naar het gebouw met de beelden erin.
Het was een mooi opgezet gebouw, open en licht. De beelden hadden allemaal hen eigenlijk plek. Zo was het paviljoen ook ontworpen.

Ook moesten we in het park nog zelf iets achterlaten met dingen uit de omgeving hieronder het resultaat:


HKU in takjes

 

 

 
Aan het einde zijn we weer terug gefietst en hebben we nog heerlijk genoten van het mooie weer!

Het was een mooie dag met mooi weer een mooie locatie en mooie ervaringen!

"pragmatisch" Verbeelden

Deze woensdag moesten we op school verzamelen. En natuurlijk moesten we onze camera meenemen. We kregen met ons groepje een woordt wat we op een locatie moesten verbeelden. Ons wordt was pragmatisch. Wat en zie je denken wat betekend dat???
Dat dachten wij dus ook. Daarom zijn we het gaan opzoeken, en hier kwamen wij op uit:


Iets (een idee) is in de werkelijkheid niet mogelijk. Daardoor verzwak je je idee om het wel haalbaar te maken.


Onze locatie was de oude stad. We zijn eerst gaan brain stormen en hebben het daarna overlegd met rob. Hij was helaas niet zo enthousiast. maar de tijd drong dus gingen we gewoon richting de binnen stad en bespreken we onderweg wat we wilden gaan doen al snel waren wij eruit en gingen we richting de dom.
En wat er toen uit kwam zie je hieronder:

Zelf standig naar Amsterdam 3 musea bezoeken

Deze week moesten we op eingen gelegenheid naar amsterdam, voor mij lekker dicht bij huis. Ik had met een paar meiden van me klas afgesproken om 11 uur bij beeldhalwerk en daarna zouden we naar het centrum gaan voor de andere twee musea. 
We moesten deze week wat vragen beantwoorden en hieronder staan die vragen: 


Beeld Hal Werk
Wat is het tentoonstellingsconcept van Beeldhalwerk en hoe ervaar je dit?
Het concept is dat er kunstwerken staan die tijdloos zijn sommige van 40 jaar oud andere van nu.
Ik vind dit concept heel mooi omdat je het echt niet door hebt als je ernaar kijkt.
Ik denk dat het komt door het materiaal gebruik. Omdat het ook niet echt in een tijdlijn was neergezet kon je er niet uithalen wat van nu of van 40 jaar gelden was. Dus wat mij betreft goed gedaan.
Ook de locatie vond ik goed gekozen. Het paste mooi bij de kunstwerken.


Wessel Couzijn (1912- 1984)



Zou je het zelf ook zo doen?
Ja ik denk wel dat ik het zo zou doen. Zeker de locatie vond ik goed. Ook dat het niet op een tijdlijn stond vond ik mooi gekozen, zo kijk je nog specifieker naar de kunstwerken.


Alfred Eikenboom (1936)



Installatie van Krijn de Koning
in de Nieuwe Kerk Amsterdam
Hoe ervaar je ruimtelijkheid van het werk van Krijn de Koning?
Ik vond het werk (de kamers) vrij benauwend. De kleuren waren allemaal erg vel en was vrij klein. Ik weet ook niet of ik het wel een goede locatie vond?

Kamers in de kerk

 
Hoe ervaar je nu de kerk, nu je op 5 m hoogte kunt lopen?
De kerk oogt een stuk kleiner althans een stuk lager het plafond komt meer op je af. Wel vond ik het mooi dat je nu de hoge glas in loodramen goed kon zien. Vond het erg indrukwekkend.




Mooie glas in lood raam



Hoe ervaar je de kerk erna als je weer beneden staat?
De kerk is gelijk weer een stuk hoger. Alleen maakt de stellage de kerk erg vol.



Stedelijk Museum
Hoe verhoud de nieuwe ingang zich met het oude Stedelijke Museum?
Het stedelijk museum is nu helemaal vernieuwd. En alles wordt wat moderner. Alleen vind ik de buitenkant/ ingang ook modern gemaakt wat daar dan wel goed bij past. Er zitten grote ramen in wat wel een openheid creëert maar het is niet echt mooi gedaan. Het leek net een beetje alsof de ramen er zo in geplaatst waren zonder er goed over na te denken.
De verbinding tussen het nieuwe moderne en het klassieke van het oude gebouw vind ik een mooie keus.

Geeft het een extra stimulans om binnen te gaan?
Wel vind ik het een stimulans geven om naar binnen te gaan het is open en dat spreekt mensen vaak sneller aan.


Geeft het een extra gewicht aan de collectie?
Op dit moment is er nog niet echt een grote collectie in het stedelijk museum. Dit komt omdat ze nog maar net klaar zijn met de vernieuwing en nog niet alles klaar is om er een collectie in te presenteren.
Wel was wat er nu in het stedelijk stond modern en dat past wel goed met de moderne ingang.
Trap ingang Stedelijk museum
 Moderne kunst in het ouder stedelijk museum



Gemiddelde lengte van de Musum bezoekers van het stedelijk museum!


Ik vond de musea allemaal erg verschillend wat wel leuk is om dat op 1 dag te hebben. Wel zijn het veel indrukken voor 1 dag om het allemaal goed in je op te nemen.



woensdag 13 oktober 2010

Rotterdam ( Boymans van Beuningen)

Deze culturele woensdag begon helaas een beetje rot, treinen die niet reden en vertragingen maar toch nog aangekomen in rotterdam gingen we als eerst naar het Boymans van Beuningen museum. Ik was hier toevallig vorig jaar ook al geweest met me familie. Maar nu keek ik er toch weer anders naar.



De gaderobe van Somers was me de eerste keer ook al opgevallen. Ik vond hem erg mooi vorm gegeven en in de grote ruimte komt hij volledig tot zijn recht.


De gaderobe van Somers 


 In dit museum was de kantine en het toilet daarbij ontworpen door Joep van Lieshout. Het toilet is erg opvallend niet alleen omdat hij geheel in een appart groen kleurtje is maar ook door de deuren die verschillende ruimtes creeëren.




Ook hebben we natuurlijk rond gelopen in het museum en verschillende werken gezien:
















En natuurlijk moet er ook even gegeten en gedronken worden!




 

Na het museum zouden we met de boot vaan een werf waar we werk van joep van lieshout zouden gaan bekijken. Helaas pasten we niet allemaal op de boot en moest ik met nog wat andere wachten op de volgende boot (dat duurde een uur).
Dat was best een beetje jammer vonden we maar het was super mooi weer en hebben we lekker langs het water genoten van het uiztich aan de overkant.


 


Na het wachten konden we met de boot over en kwamen we aan bij de werf. We liepen rond en wisten maar een klein beetje waar het werk over zou moeten gaan. Het bleek dat de kustennaar zelf aan wezig was en we hebben dan ook aan hem proberen te vragen waar zijn ideeën van daan kwamen en wat hij ermee wilden vertellen.
Hij was helaas niet behulpzaam en wilde er niks over zeggen. 

 






Wel was ereen folder die let leg gaf over hoe van Lieshout een soort eigen wereld had bedacht en uitgebeeld in zijn kunstwerken.
"MENSEN ZIJN AFVAL" een klein deel mag leven andere delen van de bevolking worden gebruikt om eten en andere levens middelen de maken.
Voor mij was het allemaal bizar en vond ik het een vieze en vreselijke gedachten.


















Wel was de tentoonstelling op een super mooie locatie! Een grote loods.